A teraz pokarzę wam kilka rodzajów serów. :)
Maasdam- młody, ser krowi, 45% tłuszczu, dość miękki, słodkawy, orzechowy z nutką goryczy. Bardziej pasuje do deski serów, niż kanapki :) Warto go kupić i podać z holenderskim winem.... :)
Uniekaas- ser kozi (100% koziego mleka), powstaje z białego, pasteryzowanego mleka koziego ( receptura tradycyjna, oparta na produkcji Goudy), kolor- biały. :)
Gouda- najbardziej znany rodzaj, ser ten powinien powstawać ze świeżego, surowego, niepasteryzowanego mleka- żółty kolor to przetworzony karoten. Prawdziwa Gouda jest twarda, dojrzewająca, podpuszczkowa.
Boerenkaas-tzw. ser chłopski, produkowany bezpośrednio na farmie, cechuje się mocnym smakiem. Produkowany jest w kształcie cylindra z zolta woskowiną. Miąższ sera półtwardy zolty z nielicznymi dziurkami. Całe koło waży 12 kilo. :)
Edammer – edamski o łagodnym smaku, występuje w formie kulki (waga: 1,7 kg)
Friese nagelkaas – fryzyjski ser goździkowy
Graskaas – nazwa oznacza „ser z łąki”, a wzięła się z prostego faktu – gatunek ów produkuje się wiosną, gdy krowy pasą się na łące i jedzą młodą, świeżą trawę.
Hooikaas – „ser z siana”, produkowany na krowim mleku żywionych sianem pora zimowa, tłuściutki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz