poniedziałek, 19 marca 2012

Sery Holenderskie ;)

Niewielki ale niezwykły kraj. No bo jak określić państwo, która połowa leży poniżej poziomu morza.? jak by można było wymienić z czym kojarzy ci się Holandia to na pewno powiesz: ser ( ser Gouda ale nie tylko ten), tulipany, drewniane chodaki, rower i rowerzyści, wiatraki nie mielące lecz pompujące wodę.;)

A teraz pokarzę wam kilka rodzajów serów. :)





Maasdam- młody, ser krowi, 45% tłuszczu, dość miękki, słodkawy, orzechowy z nutką goryczy. Bardziej pasuje do deski serów, niż kanapki :) Warto go kupić i podać z holenderskim winem.... :)










Uniekaas- ser kozi (100% koziego mleka), powstaje z białego, pasteryzowanego mleka koziego ( receptura tradycyjna, oparta na produkcji Goudy), kolor- biały. :)












Gouda- najbardziej znany rodzaj, ser ten powinien powstawać ze świeżego, surowego, niepasteryzowanego mleka- żółty kolor to przetworzony karoten. Prawdziwa Gouda jest twarda, dojrzewająca, podpuszczkowa.


















Boerenkaas-tzw. ser chłopski, produkowany bezpośrednio na farmie, cechuje się mocnym smakiem. Produkowany jest w kształcie cylindra z zolta woskowiną. Miąższ sera półtwardy zolty z nielicznymi dziurkami. Całe koło waży 12 kilo. :)










Edammer – edamski o łagodnym smaku, występuje w formie kulki (waga: 1,7 kg)
















Friese nagelkaas – fryzyjski ser goździkowy
















Graskaas – nazwa oznacza „ser z łąki”, a wzięła się z prostego faktu – gatunek ów produkuje się wiosną, gdy krowy pasą się na łące i jedzą młodą, świeżą trawę.









 Hooikaas – „ser z siana”, produkowany na krowim mleku żywionych sianem pora zimowa, tłuściutki








Wymieniłam tylko te sery, które cieszą się największą popularnością w Królestwie Niderlandów. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz